De hoge energieprijzen leiden ertoe dat meer gezinnen kiezen voor een hout- of pelletkachel om hun huis te verwarmen.

De verkopers van houtkachels op de bouw- en verbouwbeurs BIS in Gent hebben hun handen vol. Want kachels zijn voor veel mensen opnieuw een optie geworden, nu de energieprijzen historisch hoge toppen scheren. Zo getuigt ook deze bezoeker: “Alles wordt duurder, en dan moeten we kiezen: zetten we onze verwarming lager of schakelen we over op houtpellets?” En die interesse wordt dikwijls ook omgezet in een aankoop. Verschillende verkopers hebben 30 tot 50 procent meer verkocht, vooral pellets.

Hout- en pelletkachels zijn volgens de sector een flink stuk goedkoper dan verwarmen met elektriciteit of gas:

Hoe groot is de besparing dan?

De gasprijzen zitten nog altijd op een recordniveau, en een daling zit er niet meteen in. Ten vroegste in het voorjaar zouden de prijzen mogelijk wat gaan dalen, maar ook dan zullen ze nog op een vrij hoog niveau blijven steken. Hoeveel kan je dan besparen door pellets of hout te stoken? Verwarmen met pellets is op dit moment zo’n 35 procent goedkoper dan met gas. Wie hout stookt bespaart meer dan 50 procent in vergelijking met gas. Op jaarbasis kan je op die manier tot zo’n 1.000 euro uitsparen. Het is het ultieme argument voor de verkopers: de portemonnee van de klant is gebaat bij de keuze voor een van hun kachels. Al moet je natuurlijk ook wel de aankoopprijs van de kachel in rekening brengen.

Kiezen tussen de portemonnee en het milieu

Mensen zijn dus op zoek naar manieren om hun energiefactuur betaalbaar te houden. Maar hoe je het ook draait of keert, hout stoken gaat ten koste van het milieu. “Het stoken van droog en onbehandeld hout brengt veel luchtverontreiniging met zich mee. Bij het stoken van behandeld hout kunnen bovendien toxische stoffen vrijkomen”, legt Katrien Smet uit, woordvoerster van de Vlaamse Milieumaatschappij. Zelfs de nieuwste generatie kachels is nog altijd zeer vervuilend.

Mensen zijn in de war: “Betalen we nu een hoge gasprijs of kopen we een houtkachel, met het risico dat we die over een paar jaar niet meer mogen gebruiken?”

En dat milieu een issue is, beseffen ook de klanten. Kachelverkopers horen dagelijks hun twijfels: “Er is de Europese Green Deal, we moeten minder gaan uitstoten. Veel mensen zijn daardoor in de war: “Moeten we nu een hoge gasprijs betalen of kopen we toch een houtkachel, met het risico dat we die over een paar jaar niet meer mogen gebruiken?”

Een goede kachelverkoper zal niet nalaten erop te wijzen dat de nieuwste pelletkachels zogoed als geen fijnstof meer uitstoten en dat de pellets afkomstig zijn van het zaagsel van bomen die sowieso al omgehakt worden. Maar volgens de Vlaamse Milieumaatschappij zijn ook de modernste pelletketels nog zes tot twaalf keer vervuilender dan een gasinstallatie.

De Milieumaatschappij heeft wel begrip voor mensen die naar een kachel grijpen, omdat ze de hoge energiefactuur niet meer kunnen betalen. “Mensen hoeven niet in de kou te zitten,” klinkt het. Maar voor wie het wel kan betalen, raadt de VMM het af.