Houtkachels krijgen het hard te verduren. Terecht of niet?

Houtkachels hebben de afgelopen maanden heel wat kritiek te verduren gekregen. Niet milieuvriendelijk en een te grote uitstoot van fijn stof. Maar de huidige generatie kachels zijn op het vlak van uitstoot totaal niet meer te vergelijken met de oude houtkachels. Misschien is het dus niet onverstandig te investeren in zo’n nieuw model houtkachel? Of de stap te zetten naar gas?

Natuurlijk is de installatie en aankoop van zo’n nieuwe kachel niet goedkoop. Daarom pakken zowel producenten als de overheid uit met premies om je aan te zetten deze stap te nemen. Beide houden er weliswaar andere visies op na.

Premie van de Vlaamse Overheid

Vlaanderen wil het liefst dat je je houtkachel (maar ook je kachel op pallets, steenkool, …) vervangt door een gaskachel. Daar kan je een premie van 250 euro voor aanvragen, voor gezinnen met een beperkt inkomen kan die premie oplopen tot 1.000 euro.

De overheid stelt wel enkele voorwaarden voor deze premie, zo moet de gaskachel die je installeert een A-label hebben. De installatie moet ook gebeuren door een installateur die garant staat voor een correcte uitvoering zodat jouw oude kachel nadien niet op de tweedehandsmarkt terecht komt. Het zou uiteraard jammer zijn dat jouw vervuilende kachel bij iemand anders terecht komt.

De voorwaarden en alle informatie over deze premie van de Vlaamse overheid kan je hier vinden.

Sector ‘niet happy’ met deze premie

De sector van de houtkachels is helemaal niet opgezet met de vele kritiek die er de laatste tijd kwam op verwarmen met hout. Volgens hen wordt er vooral gekeken naar de uitstoot van oude kachels, maar hebben beleidsmakers en publieke opinie weinig oog voor de enorme evoluties in de sector. De nieuwe generatie kachels hebben een uitstoot die 10 tot 15 keer lager ligt dan de kachels die vroeger werden verkocht. Daarbij is hout is een hernieuwbare energiebron volgens hen, omdat er voor iedere boom die er wordt gekapt een nieuwe wordt aangeplant. Helemaal niet te vergelijken met andere fossiele brandstoffen, klinkt het.

Ook op de premie van Vlaanderen is er heel wat kritiek. De sector vindt dat de overheid met de keuze voor gaskachels niet de juiste keuze maakt. Zij aanzien ook aardgas als een fossiele brandstof. Mensen die niet de nodige leidingen in hun woning hebben voor een gaskachel gaan trouwens voor hoge kosten komen te staan, kosten die helemaal niet zullen gedekt worden door een premie van 250 euro.

Ook is er heel wat discussie over het A-label dat de overheid eist om de premie te krijgen. De labelgeving voor gaskachels gebeurt in ons land op een heel strenge manier en tot op vandaag is er geen Belgische gaskachel te vinden met een A-label. In Nederland bijvoorbeeld gebeurt de labelgeving minder streng en daar krijgen gaskachels wel een A-label. Deze situatie ontwricht de markt is er te horen!

De keuze is aan jou

Het is dus aan de consument om te kiezen op welke manier hij zich verwarmt. Wie graag een extra stimulans wil krijgen kan naar de overheid kijken maar op Batibouw merkte Inspecteur Sven dat ook de sector moeite doet. Ook zij proberen de consument bewust te maken van de voordelen van de huidige generatie houtkachels en hebben er ook vaak kortingen voor over. Zoals een compensatie voor het terugnemen van je oude kachel bijvoorbeeld. Want niet alleen de overheid wil het groener en met minder fijn stof, ook voor producten en verkopers is dit een belangrijk punt.